Grundskola

Idrottsutbildningar

För dig som vill kombinera studier med en elitsatsning inom din idrott så finns det olika alternativ. Du kan välja mellan riksidrottsgymnasium (RIG) eller nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). För dig som inte satsar på elitnivå men ändå vill ha mer idrott på schemat så finns det lokala idrottsprofiler med inriktning mot träning och hälsa. 

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Riksidrottsgymnasium (RIG)

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) vänder sig till dig som vill kombinera dina studier med en elitsatsning inom din idrott. Du går ett nationellt gymnasieprogram men läser fler idrottsämnen och nivåer samt har träning på schemat. 

 
Specialidrott

Att gå NIU innebär att du läser 400 poäng i ämnet specialidrott. De olika nivåerna läser du som programfördjupningar samt inom det individuella valet. Detta påverkar inte den grundläggande behörigheten till högskola och universitet. Vilka ämnen som byts ut mot specialidrott kan se olika ut på skolorna, det är därför viktigt att du undersöker vad som gäller på den skola som du är intresserad av.

I ämnet specialidrott får du lära dig om hur kroppen fungerar i tränings- och tävlingssammanhang, om olika träningsmetoder, om kost, att förebygga skador osv. 

 

Ansökan
För att söka till NIU krävs både en ansökan till skolan, via gymnasieantagningen, samt en ansökan till din idrott med provträning och intervju.
Den ansökan ska göras senast den 1 december, alltså innan gymnasievalet. Kontakta skolan som du är intresserad av för mer information om vad som gäller för just din idrott.

På Riksidrottsförbundets hemsida hittar du information om vilka specialidrottsförbund som har NIU.

 

För att söka till ett riksidrottsgymnasium så ska du befinna dig på en hög idrottslig nivå med målet att bli elitidrottare. Du läser fler poäng i ämnet specialidrott och har träningar på schemat. Riksidrottsgymnasier är riksrekryterande vilket innebär att elever från hela landet kan söka. Till skillnad från NIU så får du som RIU-elev kostnadsbidrag för inackordering (boende) och hemresor.

 

Specialidrott
Att gå RIG innebär att du läser 400 poäng i ämnet specialidrott. De olika nivåerna läser du som programfördjupningar samt inom det individuella valet. Rektor kan besluta om att eleven även får läsa 300 poäng specialidrott som utökat program, alltså 700 poäng specialidrott totalt. Det kan se olika ut på olika skolor, det är därför viktigt att du undersöker vad som gäller på den skola som du är intresserad av att söka.

I ämnet specialidrott får du bland annat lära dig om hur kroppen fungerar i tränings- och tävlingssammanhang, om olika träningsmetoder, om kost, att förebygga skador osv.

Ansökan
För att söka till RIG krävs det att du både gör en ansökan till skolan, via gymnasieantagningen, samt till din idrott. Det gör du genom respektive specialidrottsförbund.
Sista ansökningsdatum är den 1 december men det finns undantag för vissa idrotter. På Riksidrottsförbundets hemsida hittar du mer information om vilka förbund som har RIG samt ansökningsdatum.

Lokala idrottsprofiler


För dig som inte satsar på elitnivå men ändå vill ha mer idrott på schemat så finns det skolor som har lokala idrottsprofiler. Det kan vara inriktning mot hälsa, träning, en särskild idrott, utbildning till personlig tränare eller liknande. 

Det är viktigt att ta reda på vad den skola som du är intresserad av erbjuder och vad som gäller för ansökan.

Kontakta vår centrala syv

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.