Grundskola

Språkval

Inför årskurs 6 är det dags att välja språk. Alla skolor ska erbjuda minst två av de så kallade moderna språken spanska, franska och tyska. En del skolor erbjuder fler språk. Att lära sig ett nytt språk ger möjligheter att kommunicera med människor från andra länder, och du lär dig mer om andra kulturer. Det ger även extra poäng när du söker till gymnasieskolan och därmed större chans att komma in på den utbildning du önskar.  

Språkval

Att läsa ett modernt språk kan ha betydelse för ditt kommande gymnasieval men även för val till högskola och universitet. Om du läser språk från årskurs 6 så hinner du läsa steg 2 på grundskolan, då kan du fortsätta att läsa steg 3 på gymnasiet vilket i sin tur kan ge extra poäng (meritpoäng) när du söker till högskola och universitet. 

När du ska söka vidare till gymnasiet så räknas dina 16 bästa betyg. Har du dessutom läst ett modernt språk som språkval från årskurs 6 så räknas det som ett 17:e betyg som man lägger till sitt slutliga meritvärde. Det kan ge dig större chans att komma in på den skola och program som du vill söka. 

Du kan även välja att läsa engelska, svenska, svenska som andra språk, teckenspråk eller modersmål som språkval men då räknas det inte som ett 17:e ämne och ger inte extra poäng.

I Skolverkets publikation ”Dags för språkval!” kan du läsa mer.


Kontakta vår centrala syv

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.