Grundskola

tips från gymnasieelever

Elsa

Alfred

Elsa gick på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende.

Hur tänkte du när du skulle välja till gymnasiet?

 – Jag visste att jag ville gå ett särskilt program på en skola med bra rykte och framförallt att skolan låg nära hemmet. Vi hade bra samtal med vår studie- och yrkesvägledare på högstadiet. Det gjorde att jag kom fram till att jag gillade SO- ämnena. Men, jag tyckte även om NO, men insåg att jag inte skulle klara matten och då blev det samhällsvetenskapliga programmet.

– Efter att ha varit på flera Öppet Hus valde jag ut två gymnasieskolor som jag fick besöka under en dag. Då bestämde jag mig för den skolan som jag också kom in på direkt. Eftersom jag verkligen ville lära känna nya kompisar, tänkte jag att en mindre skola som inte mina kompisar sökt till, blir nog bra.

Kan du ge några ”smarta tips” under gymnasietiden?

– Var aktiv och häng med på lektionerna. Försök jobba så mycket som möjligt i skolan för att slippa göra allt jobb när du kommer hem.

– Lägg upp en plan från början vad du ska plugga, när du ska plugga och hur du ska plugga. Det är ditt egna ansvar att lämna in uppgifter i tid, ha koll på schemat och plugga. 

– Ta eget ansvar från början och gör det bästa i kurserna. Betygen sätts direkt efter varje kurs som är klar.

Vad tycker du är den största skillnaden på högstadiet och gymnasiet?

– Förväntan på det egna ansvaret på gymnasiet. Lärarna kollar inte av att du gör det du ska.

– Att träffa nya kompisar från andra delar av Stockholm. På grundskolan gick flera av mina tidigare kompisar sen förskolan. Det var kul att lära känna helt nya människor.

 

Alfred går sista året på ekonomiprogrammet, inriktning juridik. Skolan han går på har en idrottsprofil.

Hur tänkte du när du skulle välja till gymnasiet?

– När jag skulle välja till gymnasiet så tänkte jag att jag ville läsa något som jag är intresserad av, och jag ville gå på en skola som inte låg för långt hemifrån.  Jag har spelat fotboll och tränat hela mitt liv och ville kunna kombinera träning och studier och därför valde jag en gymnaisieskola med idrottsinriktning. Jag kontaktade min SYV och fick bra hjälp och tips.

– För att jag skulle kunna fokusera på mina studier så mycket som möjligt så valde jag en lite mindre skola där jag inte kände någon sedan tidigare. Jag ville ha en nystart och lära känna nya människor.

Vad tycker du är den största skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet?

– Man har mer inflytande över sina egna studier och behöver ta ett större ansvar. Man måste vara strukturerad för att hänga med. Det är en högre nivå på allt, eftersom man ska förberedas inför högskolan.

– Man träffar mer folk som vill göra något liknande i framtiden eftersom de har valt det som man själv har valt. 

Har du några tips till de som ska välja till gymnasiet?

– Kolla runt bland olika gymnasieskolor och program som du själv är intresserad av. Välj inte utifrån vad dina kompisar tycker att du ska göra, välj utifrån dig själv.

– Gå på många öppet hus så att du får en bredare bild av hur det ser ut på olika skolor. Ju mer man kollar, ju mer kan man förstå vad som passar en själv. En stor skola eller en liten skola och så vidare. Man ska inte stressa fram ett val utan tänka igenom sina val och sin ordning.

– Vill man gå en skola med högre intagningspoäng så är det viktigt att satsa på sina studier i högstadiet så att man får gå där man vill gå. Kämpa så mycket du kan! 

Kontakta vår centrala syv

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.