Grundskola

Ansökan till gymnasiet

Det finns några saker man behöver ha koll på inför ansökan till gymnasiet. Det första steget är att hitta det program som passar dig, det kan du få hjälp med av studie- och yrkesvägledaren på din skola. Det andra steget är att göra din ansökan. Det gör du digitalt på gymnasieantagningens ansökningswebb i din kommun. Såhär går det till.  

Att välja gymnasieprogram innebär mer än själva ansökan. På vägen dit behöver du ta reda på så mycket som möjligt om de program och skolor som du är intresserad av, men allt startar med dig. Fundera på vem du är, vad du tycker är roligt, vilka styrkor du har och vad du vill lära dig mer om. Under knappen ”Vad ska jag välja?” ger vi dig tips på hur du kan förbereda dig inför ditt val. Ett av tipsen är att boka en tid med Studie- och yrkesvägledaren på din skola, det är en person som är expert på att guida dig rätt.

Du som går i årskurs 9 på högstadiet får ett brev med en kod hemskickat till dig i början av januari. Det är den koden som du använder för att komma in på ansökningswebben.

I mitten av januari öppnar ansökningswebben. Då kan du börja lägga in dina val, du har en månad på dig att göra din ansökan. När antagningsperioden stängs så görs en första preliminär antagning som baserar sig på dina betyg från höstterminen. Du får ingen plats tilldelad efter den första antagningen, men du kan jämföra dina betyg med antagningsgränsen för de program som du är intresserad av. Det ger dig en föraning om dina chanser att bli antagen.

Betygen höjs ofta till den slutliga antagningen och det kan därför vara bra att fundera på om du behöver lägga till fler alternativ till din ansökan för att ha större möjlighet att bli antagen. Läs mer om detta under
”omval”.

I mitten av april öppnar ansökningswebben igen för omval. Det innebär att du kan ändra ordning, lägga till och ta bort program i din ansökan om du vill. Du har en månad på dig att göra detta. Är du nöjd med dina val så behöver du inte göra någonting. Ansökningswebben stänger i mitten av maj, då ska din slutliga ansökan vara inlämnad.

Du får ditt antagningsbesked i början av juli, det ser du genom att logga in på ansökningswebben. Du måste svara på ditt antagningsbesked inom cirka två veckor. Det är viktigt att du tar reda på vilka datum som gäller i din kommun. Är du osäker på vilken antagningsenhet du tillhör så kan du hitta det genom att söka på antagningskanslier.se.

Du kan bara komma in på ett av dina val. Om du kommer in på ditt förstahandsval så stryks alla lägre prioriterade val. Kommer du in på ett lägre prioriterat val, exempelvis ditt andrahandsval, så kan du stå kvar som reserv på högre rankade val. Du kan alltså inte välja vilket program och skola som du vill gå även om du har tillräckligt högt meritvärde för alla alternativ.

Att vara reserv innebär att du är behörig till programmet som du har sökt men att du inte har fått en plats. Under reservantagningen är det möjligt att du får en plats och den måste du tacka ja eller nej till. Det är därför viktigt att du håller koll på ansökningswebben. är tillgänglig via telefon eller mail. 

Exakta datum finns på gymnasieantagningen i din kommun, är du osäker på vilken antagningsenhet du tillhör så kan du hitta det genom att söka på antagningskanslier.se. Mer information om ansökan hittar du på gymnasieantagningens hemsida i din kommun.

Viktigt!
När du lägger in dina val så är det viktigt att rangordna dem. Det program som du helst vill komma in på lägger du högst upp i din ansökan, det du önskar komma in på som handrahandsval lägger du som val nummer två och så vidare. Kommer du in på ditt förstahandsval så stryks alla andra val. Kommer du in på exempelvis ditt andrahandsval så stryks alla alternativ under det men du kan stå kvar som reserv på ditt förstahandsval. Det är därför viktigt att lägga till fler alternativ för att vara säker på att få en gymnasieplats.

 

Kontakt

Finns det frågor som du inte har hittat svaret på? Du är varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår Studie- och yrkesvägledare. Fyll i  kontaktformuläret och berätta om du vill ha kontakt via mail eller boka ett möte via telefon alternativt Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val.