Grundskola

vad ska jag välja?

I årskurs 9 är det dags för gymnasieval. För en del är det ett lätt val, för andra kan det vara svårt att välja mellan alla olika alternativ. Det finns några olika saker som kan vara bra att tänka på och som kan hjälpa dig i ditt val.

Tanken med gymnasiet är att förbereda dig inför vidare utbildning eller jobb. Gymnasiet är en grundläggande utbildning som du sedan bygger vidare på. Om du vill läsa praktiska ämnen på gymnasiet så kanske ett yrkesprogram är något för dig? Vill du fortsätta att fördjupa dig i de teoretiska ämnena så kan högskoleförberedande program vara något för dig. Oavsett vilket du väljer så kan du, genom att göra rätt val under gymnasietiden, få behörighet att läsa vidare på exempelvis högskola och universitet. 

Vi rekommenderar att du kontaktar studie- och yrkesvägledaren på din skola som är expert på att guida dig vidare genom ditt val. 

 

Vem är jag?

Vad ska jag välja?

Det kan vara bra att tänka lite extra på vem du är, vad du gillar, vad du är bra på och vad du vill lära dig mer om. Du kan till exempel göra en lista över de skolämnen, fritidsintressen och yrken som du tycker verkar intressanta. Kan du koppla ihop några av dem?

 

Koppla ihop? Varför?
Vi tar ett exempel. Du gillar naturvetenskapliga ämnen i skolan, miljö och fotboll. Ställ dig frågan vad är det som är roligt med just de naturvetenskapliga ämnena och vad är det som är intressant med just miljö? Är det miljö kopplat till klimatfrågor, är det arbetsmiljö eller något annat kopplat till miljö? Går detta att kombinera med fotboll? Du kanske ska kolla mer på det naturvetenskapliga programmet på en skola där du kan välja extra idrottskurser, eller nationell idrottsutbildning? Eller kolla in om det finns en skola som har fokus på miljö och hållbar utveckling?

Ett annat exempel. Du gillar matematik, kläder och är intresserad av att arbeta i en affär? Fundera på varför du tycker att det verkar intressant. Vill du arbeta i själva butiken eller kanske på kontoret? Vill du köpa in kläder, sköta ekonomi, reklam, information eller kanske öppna en egen affär? Finns det en utbildning som du kan matcha med detta? Kanske Försäljnings- och serviceprogrammet, Ekonomiprogrammet eller det Estetiska programmet kan vara något för dig?

 

Fundera på vad du tycker verkar intressant och ställ dig frågan varför du tycker att det är intressant, det kan hjälpa dig vidare.

Det finns många olika personlighetstester som kan hjälpa dig att komma igång. Här ger vi två exempel men det finns många fler.

Det finns många olika yrken att välja på. Fundera på om det finns någon i din närhet som har ett spännande jobb som du kan fråga mer om? Har du sett något intressant yrke på tv? Fundera på vilka olika yrken som du möter varje dag. Allt ifrån busschauffören, som du kanske åker med på morgonen, till karaktärerna i serien som du kollar på.

Ringa in ett område
Du behöver inte veta exakt vilket yrke du ska satsa på efter gymnasiet, men det är bra att kunna ringa in ett yrkesområde. Till exempel ekonomi, reklam eller vård. När du vet vilket yrkesområde som du är intresserad av så kan du gå vidare med att ta reda på vilka olika yrken som finns inom det området. När du har trattat ner det till olika yrken som du är intresserad av så kan du lättare undersöka vilken utbildning som krävs och vad du behöver göra för att komma dit.
Precis det kan studie- och yrkesvägledaren på din skola hjälpa dig med.


På exempelvis
arbetsförmedlingens hemsida finns det mycket information om olika yrken och yrkesområden. Du kan se filmer, läsa intervjuer, få veta hur mycket man tjänar, vilken utbildning som krävs och mycket mer. Även SACO och Framtid.se har liknande information.

Hur gör jag?

För att få hjälp med nästa steg så kan du kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola. Det är en person som är expert på hur du ska gå vidare med ditt val.

Plugga vidare efter gymnasiet?


Om du redan nu vet att du vill studera vidare på exempelvis högskola eller universitet i framtiden så är det bra att undersöka vilken behörighet som krävs för olika utbildningar. Vilket gymnasieprogram du väljer påverkar din behörighet till högskola och universitet. 

Om du exempelvis vill arbeta som veterinär så behöver du de ämnen som ingår i naturvetenskapsprogrammet. Vill du jobba med ekonomi så kan ekonomiprogrammet vara något för dig. 

 

Du kan läsa mer om behörighet till olika utbildningar på vår sida som heter ”jag går på gymnasieskolan” under ”behörighet till eftergymnasiala studier”.

Kontakta vår centrala syv

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.