Gymnasiet

Vad ska jag välja?

Funderar du på vad du ska göra efter gymnasiet? Vill du plugga vidare, jobba, resa eller kanske arbeta som volontär? Ibland kan det vara svårt att sortera bland alla alternativ som finns. Här ger vi dig några tips på hur du kan komma vidare i ditt val. Det första tipset är att prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola som kan guida dig genom ditt val.

 

Vem är jag?

Vad finns det?

Ett tips är att stanna upp och fundera på vem du är. Vilka är dina egenskaper och styrkor? Vilka ämnen gillar du i skolan? Vilka yrkesområden är du intresserad av? Vad är viktigt för dig?

Det finns många olika personlighetstest som kan hjälpa dig att komma vidare. Här är några exempel.

Sacos personlighetstest svarar du på frågor och får förslag på yrken som passar din personlighet. Se testet som inspiration och för att få reda på mer information om olika yrken. 

Arbetsförmedlingens intresseguide är ett verktyg som ger förslag på yrken utifrån dina intressen.

Även Skolverkets planeringsverktyg kan hjälpa dig att fundera över vem du är, vilka mål du har och hur du tar dig dit.

Det är viktigt att veta vad du väljer men också vad du väljer bort. Har du ringat in ett yrkesområde som du är intresserad av? Ta reda på så mycket som möjligt om vilka olika yrken som finns inom det området. Det finns ofta många olika alternativ.

På exempelvis arbetsförmedlingens hemsida under fliken yrken och framtid så finns det en sökfunktion för olika yrken och yrkesområden. Du kan se filmer, läsa intervjuer, få veta mer om arbetsuppgifter, hur mycket man tjänar, vilken utbildning som krävs och mycket mer. Även SACO och Framtid.se har liknande information.

 

Du kan också använda dig av Karriärvägledning på egen hand, som består av tre delar med övningar. Gör en plan för hur du når jobbet du som du vill ha.

Hur tar jag mig dit jag vill?


För att sortera bland dina alternativ och göra ett väl genomtänkt val så kan det hjälpa att göra plus- och minuslistor där du skriver för- och nackdelar med dina olika alternativ. Är det utbildningar som du funderar kring så kan du ställa dem mot varandra, flest plus vinner.

Testa att låtsas att du har bestämt dig för något av alternativen en dag.  Be en kompis att ställa frågor om ditt val och varför du har valt det. Hur känns det?

Spelar det någon roll vilken stad du kommer att bo i? Finns den utbildning, yrke eller det du vill göra i den staden? Om inte så kanske något alternativ faller bort. 

Vårt viktigaste tips är att boka en tid med Studie- och yrkesvägledaren på din skola som är expert på att hjälpa dig genom alla stegen – från ”vem är jag” till ”hur tar jag mig dit jag vill”. 

Kontakta vår centrala SYV

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.