Gymnasiet

meritpoäng

Meritpoäng är extra poäng som du kan få om du läser högre steg i moderna språk, engelska samt matematik. Varje kurs är värd poäng som du sedan lägger till ditt slutliga meritvärde. Du kan alltså höja ditt snitt genom att läsa en meritkurs. Här förklarar vi hur det funkar.

OBS! UHR kommer med mer information om vad som gäller med meritpoäng för dig som påbörjar din gymnasieutbildning höstterminen 2025 (eller senare).

Kurser som ger meritpoäng
Oavsett hur många kurser du läser så kan du tillgodoräkna dig max 2,5 meritpoäng. Om en kurs krävs för att du ska bli behörig till en viss utbildning så får du inte meritpoäng för den kursen. Exempelvis om det krävs matematik 3 för att komma in på en viss utbildning så får du inte meritpoäng för den, du får behörighet. Om du däremot läser ett högre steg, det vill säga steg 4, så får du meritpoäng för den kursen. Följande kurser ger meritpoäng

  • Moderna språk:

Moderna språk steg 3  ger 0,5 meritpoäng
Moderna språk steg 4 ger 1,0 meritpoäng
Moderna språk steg 5 ger 0,5 meritpoäng

Du får tillgodoräkna dig max 1,5 meritpoäng för språk.

  • Engelska:

Engelska 7 ger 1,0 meritpoäng

  • Matematik:

Matematik steg 2 ger 0,5 meritpoäng
Matematik steg 3 ger 0,5 meritpoäng
Matematik steg 4 ger 0,5 meritpoäng
Matematik steg 5 ger 1,0 meritpoäng
Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng

Du får tillgodoräkna dig max 1,5 meritpoäng för matematik.

På antagning.se kan du läsa mer om meritpoäng. 

Viktigt att veta!

De flesta högskolor och universitet räknar med meritpoäng i det slutliga meritvärdet, men det finns undantag. Vissa lärosäten och utbildningar räknar inte med meritpoäng. 

Funderar du på att plugga utomlands, så är det viktigt att veta att du inte kan tillgodoräkna dig meritpoängen. 

Kurser som ger meritpoäng kan ingå i ditt program, som individuellt val eller annan valbar kurs. Ibland får en sådan kurs inte plats inom ramen för dina 2500 poäng, då kan det finnas möjlighet att utöka ditt program med fler kurser men det är inte självklart. Tänk på att fler kurser oftast innebär mer tid på schemat och mer plugg efter skolan. Studie- och yrkesvägledaren på din skola kan hjälpa dig att planera och prioritera. 

Kontakta vår centrala syv

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.