Gymnasiet

utlandsstudier

Att studera i ett annat land ger både inspiration och erfarenheter som du bär med dig hela livet. Du fördjupar dina språkkunskaper, möter nya kulturer och utforskar samhällsfrågor. Det finns allt från språkresor över sommaren till hela universitetsutbildningar att söka i andra länder. På den här sidan får du information om hur du kan göra och vart du kan vända dig. 

 

Utomlands under gymnasiet

Utomlands efter gymnasiet

Vad kostar det att studera utomlands?

Under tiden du går på gymnasiet kan du åka på ett så kallat utbytesår. Du pausa från det svenska gymnasiet för att istället prova på att gå på gymnasiet i ett annat land. Det är viktigt att tänka på att du sällan kan tillgodoräkna dig några kurser när du kommer tillbaka till Sverige. Då börjar du gymnasiet där du avslutade, om du väljer att åka utomlands under årskurs 2 på gymnasiet så börjar du årskurs 2 när du kommer tillbaka till Sverige igen.

Svenskt gymnasium utomlands
Om du väljer att gå på en svensk skola utomlands som följer den svenska läroplanen så får du tillgodoräkna dig dina kurser som du har läst utomlands. Det innebär att skolorna är behörighetsgivande och betyg sätts enligt svensk lagstiftning. Läser du ett år utomlands på svenska skolan så tar du med dig betygen tillbaka till Sverige och kan hoppa in i en klass med jämnåriga. Du behöver inte ”gå om” en årskurs.

På utbildningsguiden.se finns det mer information om svenska skolan utomlands samt adresser till de olika skolorna.

På utbildningsguiden.se hittar du även mycket information om att plugga eller göra praktik utomlands under gymnasietiden.

Efter gymnasiet har du stora möjligheter att studera utomlands inom många olika områden som tex. medicin, ekonomi, konst och media. Universitet erbjuder kurser och utbildningar över kortare och längre tid.

Utbytesår

Om du är antagen till en svensk universitet- eller högskoleutbildning så kan du ansöka om en utbytestermin eller år. Många studenter väljer att göra sitt examensarbete utomlands. Vill du veta mer om hur det fungerar med utbyte? Gå in på studera.nu eller på den högskola eller universitet som du är intresserad av allt söka till för att få veta mer om utbytesår.

Studera utomlands på egen hand

Kan du tänka dig att vara borta en längre tid kan du också läsa en hel utbildning utomlands. Du kan ta hjälp av en organisation med allt från ansökan till boende, eller så kan du ordna med allt på egen hand. Då har du en större valfrihet att välja det universitet som du helst vill men till skillnad från utbytesår så måste du stå för terminsavgifter och andra kostnader. På studera.nu finns det mycket information om att studera utomlands på egen hand.

Att studera utomlands innebär kostnader som skolavgifter, boende och aktiviteter. Du kan söka stipendium för utlandsstudier, men det täcker sällan alla utgifter. Här listar vi några olika förslag på vart du kan vända dig gällande ekonomiskt stöd

  • På Centrala studiestödsnämnden, CSN, kan du söka studiehjälp, studiemedel och studielån för utlandsstudier.
  • Du kan även söka stipendium för utlandsstudier. Du kan exempelvis hitta mer information om stipendium för utlandsstudier på utlandsstudier.se.
  • Universitets- och högskolerådet arrangerar för svenska gymnasieungdomar ett ettårigt program i Frankrike, Spanien, Tyskland eller Österrike. Syftet är att lära sig språket och få en bredare förståelse för ett lands kultur.
  • UWC – United World Colleges erbjuder dig att läsa dina två sista år på gymnasiet på någon av skolorna runt om i världen. Syftet med skolorna är att träffa ungdomar från andra länder och studera i en internationell miljö. Varje år antas 8-10 unga svenska personer som får stipendium.

Språkresor
Är du sugen på att lära dig ett språk och uppleva en annan kultur? Det finns många olika företag och organisation som erbjuder språkresor. Du kan välja att vara borta en kortare eller längre tid. En del väljer att åka på språkresa under sommarlovet, andra åker efter gymnasiet. Om du googlar på ”språkresa” så hittar du många olika alternativ.

Kontakta vår centrala SYV

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.