Gymnasiet

söka jobb

Är du på väg att söka ett jobb? Spännande! Det finns många saker man kan göra för att förbereda sig. Till exempel skriva cv, personligt brev och förbereda sig inför arbetsintervju. Här ger vi dig några tips på hur du kan göra och vart du kan hitta fler smarta tips.

Hur kan jag hitta ett jobb?


Du kan hitta lediga jobb på exempelvis 
arbetsförmedlingen, men det finns många olika jobbsajter som både visar lediga jobb och tipsar om viktiga saker i ditt jobbsökande. 

Arbetsförmedlingen finns det information om att söka jobb både i Sverige och i andra länder. 

Använd dina kontakter. Berätta för dina vänner och bekanta att du söker jobb, kanske känner någon till att det finns en tjänst att söka. Tänk brett! Din gamla lärare, handledare på praoplatsen, kompisens kompis, tidigare jobb, grannen – alla i ditt nätverk är viktiga!

 

Några tips inför arbetsintervjun

Vad är ett CV och personligt brev?

  • Förbered och ta med CV och personligt brev 
  • Läs på om företaget! 
  • Läs igenom platsannonsen och tänk igenom vad du kan erbjuda kopplat till vad de söker. Lyft fram dina egenskaper, starka sidor, erfarenheter och vad du kan tillföra företaget.
  • Förbered frågor som du kan ställa under intervjun, det visar att du är engagerad och intresserad av företaget och tjänsten.
  • Ofta kommer frågan ”varför ska vi anställa just dig?”. Öva på att svara på den. 
  • Ring eller maila och tacka för intervjun dagen efter, visa att du är intresserad av tjänsten
  • Fundera på vem som kan vara din referens. Det ska vara en person som kan intyga att du är lämplig för tjänsten. Det bör vara någon som du har jobbat med. Har du inte haft något jobb tidigare så kan du fråga en lärare, tränare eller någon på din tidigare praoplats.
  • Var dig själv!

Lycka till!

När du söker ett jobb så gör du det med ett så kallat CV tillsammans med ett personligt brev. 

Ett CV (curriculum vitae) ska innehålla de utbildningar, tidigare anställningar, erfarenheter och kompetenser som du har fått hittills i livet. Det kan även vara uppdrag som exempelvis tränare för fotbollslaget eller ordförande i elevkåren. Dina kontaktuppgifter ska stå med och gärna en bild på dig själv. Tänk på att det ska vara en bild som ger ett seriöst intryck. Ingen bild från solstolen eller kalaset med andra ord.

I ett personligt brev presenterar du dig själv, dina ambitioner och varför just du är rätt person för jobbet. Arbetsgivaren ska få en känsla för vem du är. I brevet ska du försöka beskriva vad du kan bidra med till företaget, det är mer intressant för arbetsgivaren att läsa än vad du gör på din fritid. Läs på om företaget och fundera på om du har några erfarenheter som skulle vara värdefulla att lyfta fram kopplat till den tjänst som du söker.

Det finns många bra tips på hur du kan skriva ett CV och personligt brev. Arbetsförmedlingen har många tips och mallar som du kan utgå från, men det finns en rad olika rekryteringsföretag och sajter som du kan hämta tips och inspiration från.

Kontakta vår centrala SYV

Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.