Gymnasiet
Gillar du att lära dig genom både teori och praktik? Då kanske yrkeshögskolan är något för dig. Det är en eftergymnasial skolform med utbildningar som är riktade mot ett yrke där det finns ett behov av arbetskraft. Det innebär att det finns väldigt goda möjligheter till jobb efter utbildningen. Det finns utbildningar inom många olika områden som exempelvis försäljning, marknadsföring, IT, bygg, administration och mycket mer.
Teori varvat med praktik
Yrkeshögskolan är uppbyggd på både teoretiska studier och praktik, så kallat lärande i arbete (LIA). LIA innebär att du är ute på en arbetsplats och utbildas av en handledare. Det ger dig arbetslivserfarenhet redan under utbildningen och ett kontaktnät som är värdefullt och kan leda till jobb direkt efter utbildningen. Det är inte ovanligt att arbetsplatser anställer sina praktikanter direkt från yrkeshögskolan.
Kurser, program och YH-poäng
På yrkeshögskolan kan du läsa både program och kurser. Programmen är mellan 1 till 3 år långa. För att få en yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen så måste du ha läst minst 200 yrkeshögskolepoäng (YH-poäng), det motsvarar ett års heltidsstudier.
Du kan inte räkna med att kunna tillgodoräkna dig yrkeshögskolepoäng om du senare vill söka till högskola eller universitet. Det är upp till varje högskola att avgöra.
Är du nyfiken på vilka utbildningar som finns?
Gå in på yrkeshögskolans hemsida och sök bland många olika områden och utbildningar.
Ansökan
Du gör din ansökan direkt till den skola som du är intresserad av. Ansökningstiden är något senare än ansökan till högskola och universitet, men det kan se olika ut. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller för just den utbildning och skola som du är intresserad av. På yrkeshögskolans hemsida kan du läsa mer om olika utbildningar och vad som gäller.
Du kan läsa mer om behörighet till yrkeshögskolan på vår sida som heter behörighet till eftergymnasiala studier.
Finns det frågor som du inte hittar svaret på? Då är du varmt välkommen att ställa din fråga direkt till vår centrala Studie- och yrkesvägledare Åsa. Hon kan svara på frågor kring information och fakta. För ett djupare vägledningssamtal rekommenderar vi att du vänder dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola.
Fyll i kontaktformuläret och ange om du vill ha kontakt via mail eller bli uppringd på telefon alternativt boka in ett digitalt möte via Teams. Det viktigaste är att du får svar på dina frågor och kan göra ett välgrundat val. Du får svar inom 24 timmar.